Cikkek

Téli madáretetés

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az már kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára Magyarország jelenti a telelő területet. Hazánk környezetállapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük.
 
 Több etetési eszköz és módszer együttes alkalmazása itatóval.

 

A madarak könnyen megszokják és számítanak az etetőhely táplálék kínálatának, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. Az etetőre járó kis testű, 6- 15 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 8 óra hossznyi világos periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

 

Csak télen etessünk!
Gyakori kérdés Magyarországon, hogy nyáron kell-e etetni a madarakat? Az elmúlt évszázadban kialakult hazai gyakorlat szerint a madáretetés a havas, ónos esős időszak, tehát a tél dandárjának madárvédelmi tevékenysége. Mára ez a tiszta kép kezd zavarossá válni. Nyugat-Európa egyes országainak környezetállapot-romlása miatt az énekesmadarak állománya drámaian csökkent, ezért az ottani állatvédelmi szemlélet a madarak egész éves etetését támogatja. Angliában a nyár derekán is lépten-nyomon csurig töltött madáretetőket láthat az ember, még a lakott területeken kívül is. Ezért találkozhatunk azzal a nálunk ma még szerencsére elképzelhetetlen látvánnyal, amint egy vízityúk és egy örvös galamb tömi magába az etetőről a napraforgót egy napsütötte júniusi tóparti mezőn. Szerencsére hazánkban továbbra sincs szükség az egész éves etetés gyakorlatának bevezetését, ezért a költési időszak kezdetével fejezzük be a kert madarainak etetését. Ennek nemcsak elvi, de madárvédelmi oka is van. Több megfigyelés is beszámol arról, hogy egyes széncinege párok az etetőben maradó napraforgóval etették a fiókáikat, akik ezt nem tudván megemészteni, a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladtak, elpusztultak.

 
 Az Angliában elterjedt nyári madáretetési gyakorlatra Magyarországon
egyenlőre nincs szükség, mert a madarak számára elegendő
természetes táplálékforrás áll rendelkezésre. ...

 

 
... Vízityúk és örvös galamb egy angliai látogatóközpont 
nyári etetőjén. 

 

Mit etessünk?
A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni, a legegyszerűbb, ha az állatkereskedésekben, barkácsáruház-láncokban kapható pinty és hullámos papagáj magkeveréket vásárolunk. Ne keseredjünk el, ne reklamáljunk, inkább örüljünk, ha a vásárolt napraforgó törött, „szemetes”! Sok madár csőre ugyanis nem elég erős az egész napraforgó szemek feltörésére (pl. vörösbegy, ökörszem), e fajok csak a törött szemekből kihulló magtörmeléket, a napraforgóba keveredő gyom és egyéb apró magvakat tudják hasznosítani.

 A legáltalánosabb téli madáreleség a magas olajtartalmú 
(fekete) napraforgó, amibe apró magvakat is keverhetünk, ...

 

 ... de akár külön is kínálhatunk a madaraknak.

 

Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel kínálatában szereplő cinkegolyó. Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre, akár az etető sík tetejére, mert ezt is nagyon szeretik a madarak, különösen a vörösbegyek.

 
 A faggyú és mag keverékből álló cinkegolyó hálós kiszerelésű,...

 

 ... így szinte bárhova könnyen kiakasztható, ...

 

 ... de az MME bolt árusít különböző cinkegolyó ... 

 

 ... konténereket is.

 

Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett leggyakrabban almával etethetünk. A gyümölcsöket lehetőleg szúrjuk fel bokorág-csonkokra, esetleg faágakra, így a madarak hóeséskor és azt követően is hozzáférhetnek, míg a talajra szórt élelem mindaddig elérhetetlen számukra, amíg el nem takarítjuk a havat. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli, így nagy segítséget nyújthat szokatlan módon áttelelő madaraknak, például a barátposzátának.

 
 Az almákkal "feldíszített" bokor sok fajt, ...

 

 ... például kék cinkét, ...

 

 ... és akár áttelelő barátposzátákat (hím) ...

 

 ... is segít a szűkös téli időszakban (a képen tojó barátposzáta).

 

Adható a madaraknak ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek, ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják.

 

Kenyeret, morzsát soha!
Soha ne adjunk a madaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják.

 Etetőtípusok
A kihelyezés módja és a működési elve szerint számos etetőtípust különböztetünk meg. A legegyszerűbb, ha a levelektől megtisztított talajra szórjuk ki a magot, és a hó elleni védelem érdekében az etetőhely fölé ágakból, műanyag fóliából és nádszövetből féltetőt építünk. 

 
 Féltetővel védett talajetető a Jászberényi Állat- és Növénykert
madárbarát mintakertjében.

 

Hasonlóan egyszerű az etetőtálca, ami sekély faládától műanyag virágalátétig bármi lehet, a lényeg az, hogy a tálca aljára fúrjunk néhány 2-3 mm átmérőjű lyukat, ahol a hólé és az esővíz kifolyhat. 

 Műanyag virágalátét etető tálca Madárbarát panel erkélyén ...

 

 ... és Madárbarát kertben, bogártanya fatuskón
A rögzített etetők közé tartoznak a különböző dúcetetők, és az ablaketető.  

 
 Két szintes dúcetető szalonnával a Jászberényi Állat- és Növénykert
madárbarát mintakertjében.

 

 Az MME bolt számos etetőtípust is árusít, köztük az egy zsáknyi 
magot is befogadó dúc önetetőt ...

 

 ... és kisebb dúcetetőt is.

 

A függeszthető etetők is igen sokfélék, a szépen kidolgozott fa házikótól, a fémhálóból vagy műanyagból készült gyári önetetőkön és a cinkegolyón át a kreatív kézimunkával készülő lopótök, kókuszdió és rögtönzött etetőkig.  Ezek mellett az alaptípusok mellett számos különleges alakú és feltöltésű etető is létezik. 

 
 Csapadéktól védett függő etető.

 

 
 Kókuszdióból készült etető.

 

 

 Epret mintázó függő etető az MME bolt
gyümölcs alakú etető sorozatából.

 

 
 Házilag gyorsan elkészíthető szükség etető
termény hálóból.

 

 
 Az MME ablaketetője jól bevált típus (Fotók és szöveg: Orbán Zoltán).

 

A különböző etetőtípusok egymással kombinálhatók is, például a tálcás etetőbe állítható fémhálós önetető vagy ugyanez lelógatható a dúcetetőről.

 

Mire ügyeljünk az etetés kapcsán?

  • Az etetést az első tartós fagyok, a hó vagy ónos eső megérkezése esetén kell elkezdeni, és a tavaszi hóolvadásig, a tartós fagyok megszűntéig kell folytatni.
  • Etetni csak megfelelő minőségű (nem sózott, nem pirított, nem penészes), elsősorban olajos maggal, és nem sózott állati zsiradékkal (szalonna, faggyú) szabad.
  • Csávázott, kémiai és adalék anyagokkal kezelt eleséget nem szabad adni a madaraknak.
  • A fekete héjú napraforgó olcsóbb és magasabb olajtartalmú, mint a csíkos fajták, ezért a vadon élő madarak téli etetésére is alkalmasabb.
  • Egymással párhuzamosan lehetőleg minél változatosabb eleségeket alkalmazzunk: a napraforgó mellett apróbb magokból álló magkeveréket, cinkegolyót, főtt zöldségeket és nyers almát.
  • Az etetőket a méretüktől függően rendszeresen ellenőrizni, takarítani, és szükség esetén utántölteni kell.
  • Az etetőket olyan magasra kell kihelyezni, hogy a madarak védve legyenek a macskáktól, talajközeli etetők esetében pedig elég nyílt tér álljon a madarak rendelkezésére a ragadozók időbeni észrevételéhez.Etetőket magunk is készíthetünk, de természetesen vásárolhatunk is, számos változat kapható az MME boltjában (telefon: 06-20/969-7778, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

 

Február 19-én hétfőn a rendelés továbbképzés miatt szünetel. 

Rendelés legközelebb február 20-án kedden 9 órától lesz.    

 

 

 

Rendelőnket megtalálja a facebookon is:

Plútó Állatorvosi Rendelő

Cím: 2100 Gödöllő, Szabadság út 97.

©2018 dr. Horváth Márk állatorvos, Plútó Állatorvosi Rendelő. Designed By Bright Staff