Cikkek

Mire figyeljünk kutyánk és macskánk etetésénél az év végi ünnepek során?

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Karácsonykor és Szilveszterkor elkészített sok finom ételből gyakran megkínáljuk kedvenceinket is. Ezt szeretetből és kedvességből tesszük, azonban ha nem megfelelő mennyiségű és minőségű eleséget kínálunk nekik, nagy bajt is okozhatunk. Figyelembe kell vennünk, hogy a megszokottól eltérő táplálékhoz nem tudnak rövid időn belül alkalmazkodni.

Mire figyeljünk kutyánk és macskánk etetésénél az év végi ünnepek során?

Ne adjunk állatainknak túl sok csontot – bár nagyon hálásak érte –, mert egyszerre nagy mennyiséget képtelenek megemészteni, és a csontszilánkok bélelzáródást okozhatnak. Idős kutyának egyáltalán nem szabad csontot adni, mert emésztésének hatékonysága ilyenkor már csökken.

Zsíros és fűszeres eleséget ne adjunk a kutyának, mert ezzel biztosan hasmenést idézünk elő. A nagytestű, 25 kilogrammnál súlyosabb kutyákat etetés után nem szabad mozgatni, a gyomorcsavarodás veszélye miatt.

Az édességekkel is vigyáznunk kell: a csokoládé például kimondottan mérgező a kutyák és macskák számára, nem pusztán a fogaikat károsítja és elhízást okoz. Ugyanez mondható el a mákról is. Már számunkra kisebb mennyiségűnek tűnő mákos bejglivel vagy szaloncukorral is megmérgezhetjük kedvenceinket, mert emésztésük és anyagcseréjük eltér az emberekétől.

Minden ételre vonatkozik, hogy azt csak frissen, jó minőségi állapotban szabad az állatokkal megetetni. A régi, penészes, erjedt táplálék egyértelműen káros és betegséget okoz. Ha valamilyen étel megmarad, megromlik, azt véletlenül se adjuk háziállatainknak. Ügyeljünk arra is, hogy mohó állatunk ne férhessen hozzá a véletlenül elöl hagyott, vagy kidobott ételekhez.

Mindezeket az intelmeket figyelembe véve, csak mértékkel kedveskedjünk háziállatainknak, és csak a számukra biztonsággal fogyasztható ételekkel kínáljuk őket. Ne feledkezzünk meg kutyánk sétáltatásáról és futtatásáról sem, ezzel biztosan igazán nagy örömet okozunk neki. Nem utolsó sorban nekünk, gazdáknak is jól fog esni egy kis mozgás az ünnepek alatt.

Február 19-én hétfőn a rendelés továbbképzés miatt szünetel. 

Rendelés legközelebb február 20-án kedden 9 órától lesz.    

 

 

 

Rendelőnket megtalálja a facebookon is:

Plútó Állatorvosi Rendelő

Cím: 2100 Gödöllő, Szabadság út 97.

©2018 dr. Horváth Márk állatorvos, Plútó Állatorvosi Rendelő. Designed By Bright Staff