Cikkek

Helyezzünk ki odúkat az év madarának!

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Bár még javában tart az etetési időszak, derült, napsütéses napokon már énekelnek a cinegék, ezzel is jelezve, hogy közeledik a költési időszak. Ahhoz, hogy ez a lehető legsikeresebb legyen számukra, szükségük van fészekodúra, ahol megépíthetik mohából és szőrből készült fészküket. A megfelelő fészkelőhelyek száma korlátozott, ezért fontos, hogy minél több helyre kerüljenek ki mesterséges odúk. A közhiedelemmel ellentétben ezeket nem csak kertvárosi környezetben, de akár panelházak erkélyén és ablakában, több emelet magasságban is elfoglalják a madarak.

Milyen a megbízható minőségű madárodú?

A mesterséges odúkkal szemben támasztott legfontosabb természetvédelmi vonatkozású követelmény a megbízhatóság. Az elmúlt több mint egy évszázad tapasztalatai alapján - minden szempontot figyelembe véve - a 2-2,5 cm vastag fenyődeszkából készült odúk felelnek meg leginkább a minőségi, biztonsági és ár/érték arány elvárásoknak.


A fenyő-, esetleg akácdeszkából készült, festett vagy lenolajjal 
lekezelt odúk, különösen, ha a tetejük bádoglemezzel 
vagy kátránypapírral szigetelve is van, akár évtizedekig 
szolgálják a madárvédelmet.


Ezzel szemben a gyengébb, nem vízálló anyagokból készült odúk 
- mint amilyen a képen látható, farostlemez anyagú -
jó esetben is csak egy-két évig húzzák, és nagy a veszélye annak, 
hogy a fészkek, fiókák súlya alatt szakadnak le.

A barkácsáruházakban és hasonló helyeken kapható színes, gyakran mókás kinézetű madár házikókról sokszor azt sem lehet eldönteni, hogy etetők vagy költőodúk-e, ráadásul gyakran etetőként árusítanak kerek röpnyílású eszközöket, melyek teteje nem nyitható, ezért ezek nem takaríthatóak, tehát fészkelőhelynek sem alkalmasak.

Milyen odú kell a széncinegének?

2011-es év madara számára a kerek röpnyílású "B" típusú odú a legmegfelelőbb (az "A" típus szűk bejáratán nem fér be, ez a kisebb testű kék és a barát cinege számára készült), de beköltözik a seregélyek "D" odújába is.

letölthető odútípus táblázat a leggyakrabban alkalmazott odútípusok alap adatait, köztük az elkészítéshez szükséges alapterület, magasság és röpnyílás méreteket, valamint a kihelyezési magasságot mutatja be.

A táblázatban ismertetett alaptípusok mellett számos egyéb mesterséges odú, és a madarak megtelepítését segítő eszköz, megoldás létezik. Ezekről tájékozódhat odú honlap oldalunkon.

Hogyan kell kihelyezni az odúkat?

A hagyományos, kerek röpnyílású „A-B” és „D” odúk esetében a kihelyezési magasság a talajszinttől számított 2-8 m között van (természetesen ha emeletes házon alkalmazzuk ezeket, magasabban is lehetnek). Ezek az odúk függesztettek, drót és szükség esetén kampó segítségével faágra, ágcsonkra akasztva telepítendők. A kihelyezésnek nem kell feltétlenül a fatörzs közelében történnie, az odúk megfelelően erős ágakra is függeszthetők, a lengő mozgás a madarakat nem zavarja. A Madárbarát panelben történő alkalmazáshoz a következő két írás ajánl részletes tanácsokat:

Általános javaslat, hogy az odúk röpnyílása lehetőleg ne az északi félkör felé nézzen, mert ezeknél nagyobb esély van a beázásra, ami a hideg széllel együtt hátrányosan befolyásolja az odúk mikroklímáját, különösen télen, amikor a cinegék előszeretettel éjszakáznak akár csoportosan is ezekben.

Mit kell tenni az odúkkal kihelyezés után ?

A legtöbb kisebb testű madárfajnak általában évente két, ritkán három fészekalja is van, és többnyire minden költés számára új fészket készítenek, aminek praktikus okai vannak: a fészkek fizikai rongálódása a kotlás és az etetés során, a ragadozók általi ismertség, az ürülékkel és toll tok „korpával” való szennyeződés, élősködők megtelepedése a fészekanyagban. Az odúlakó énekesek esetében ezekhez járul még, hogy a behordott fészekanyag miatt a költőüreg fizikailag feltöltődik. Utóbbira szemléletes példa a házi és a mezei veréb, mely madarak egy-egy fészke is teljes mértékben kitölti az odúk belső terét. Ezért a rendszeres odúellenőrzések egyik legfontosabb oka a régi fészkek eltávolítása. Ha tehetjük, a tavaszi-nyári időszakban havonta legalább egyszer nézzünk be az odúkba, és ha láthatóan használt: szennyezett, ellapult fészket találunk, azt dobjuk ki.

Attól függetlenül, hogy nyáron megtettük-e, a költési szezon végén, szeptember tájékán mindenképpen ellenőrizzük és takarítsuk ki az odúkat, vágjuk le a besűrűsödött ágakat. Az odúkat a madarak nem csak a költési, de a telelési szezonban is előszeretettel használják. A fagyos éjszakákon, különösen, ha több madár együtt húzza meg magát az odúkban, a zárt tér szélvédettebb, melegebb búvóhelyet jelent. A téli odúhasználat legbiztosabb jele az éjszakázó madarak felhalmozódó ürüléke, amit időnként érdemes kiönteni. Alkalmanként előfordul, hogy egy-egy legyengült vagy beteg madár az odúban pusztul el, akár lehetetlenné téve a további éjszakázást, ezért a télen tovább folytatott havi odúellenőrzés és –takarítás fontos a madarak jóléte szempontjából. További odúkarbantartási tanácsok >>  

 
A régi fészkeket (seregély fészek) a költés végén, 
de legkésőbb ősszel el kell távolítani.

Mit tegyünk, ha a madarak nem költöznek be a kihelyezett odúkba?

Gyakran előfordul, hogy a kihelyezett mesterséges odúkat a madarak akár éveken át sem foglalják el. Ennek egyik legvalószínűbb oka, azon kívül, hogy az adott fajok nem élnek a környéken, az lehet, hogy annyi természetes odú, épület rés van a közelben, ami miatt a madarak csak hosszabb idő elteltével találnak rá az odúinkra.

Ilyen esetben a legjobb, amit tehetünk, hogy egy-két odút az egyéb madárbarát kerti eszközök: itató, porfürdő, téli etető közelébe helyezünk ki, így a madarak nagyobb valószínűséggel fedezik fel és vésik emlékezetükbe ezeket, különösen akkor, ha benne is éjszakáznak.

Hol szerezhetők be garantált minőségű madárvédelmi eszközök?

Az MME Természetbarátok boltját azért hoztuk létre, hogy a Madárbarát kert program résztvevői, a madárvédők örvendetesen bővülő lakossági tábora számára biztosítsuk a madárvédelmi eszközöket és szakkönyveket. A bolt nem csak internetes (csomagküldő) áruházként működik, de kedden és szerdán 10-16 h közötti nyitva tartással is várjuk az érdeklődőket. A bolt címe, elérhetőségei és megközelítése:

Cím: Budapest XII. kerület, Költő u. 21 (Jókai kert).
Postacím: 1536 Budapest, Pf. 283 
GPS-koordináták: 47º29'51.80"É - 18º59'36.21"K
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Mobil: 20/969-7778
Tel: 1/275-6247 / 122
Fax: 1/391-7794

Megközelítés:
A Moszkva térről induló 90 és 90A vagy a Boráros térről induló 212-es busszal a Költő u-i megállóig. A buszról leszállva balra, egyenesen felfelé kell tartani, majd az iskola előtti zebrán átkelve jobbra, egyenesen az élelmiszer bolt mellett kb. 200 m-t kell sétálni. A Jókai kert kovácsoltvas kapuján autóval úgy lehet be- és kijutni, ha a menetirány szerinti bal oldalon lévő jelzőoszlopon a csengő megnyomásával bejelentkezünk; gyalogosan a kiskaput használhatjuk, ami munkaidőben folyamatosan nyitva van. Az MME központi iroda és a Természetbarátok Boltja a bekötő út végén, a vadszőlővel befuttatott egyszintes tégla- és faépületben található (lásd fotók).


Nagyobb térképre váltás

Február 19-én hétfőn a rendelés továbbképzés miatt szünetel. 

Rendelés legközelebb február 20-án kedden 9 órától lesz.    

 

 

 

Rendelőnket megtalálja a facebookon is:

Plútó Állatorvosi Rendelő

Cím: 2100 Gödöllő, Szabadság út 97.

©2018 dr. Horváth Márk állatorvos, Plútó Állatorvosi Rendelő. Designed By Bright Staff