Cikkek

A szilveszteri petárdázás és trombitálás okozta félelemérzet kutyánál

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Szilveszterkor és Újévkor, illetve már az azt megelőző napokban is gyakran hallunk petárdarobbantásokat és igen erős intenzitású, gyakran ijesztő erejű trombitálást. Ezek a hangok az emberi fül számára is gyakran sértők, néha ijesztők lehetnek. Gondoljunk bele, mit érezhetnek a természethez sokkal közelebb álló, kifinomult érzékszervekkel rendelkező háziállatok!

A szilveszteri petárdázás és trombitálás okozta félelemérzet kutyánál

Egyetlen állat sem szereti a hirtelen zajokat, a hangoskodást, kiabálást. Persze az állatok nem egyformák, egyesek jobban elviselik az ilyen hatásokat, mert kiegyensúlyozottabbak vagy nyugodtabb vérmérsékletűek, a hangoskodás azonban őket is kellemetlenül érinti. Az érzékenyebb, labilisabb idegrendszerű állatoknál sokkal rosszabb a helyzet: előfordul, hogy eleinte szoronganak, majd pánikszerűen rettegnek, végül önuralmukat veszítve elrohannak, önveszélyessé válnak. Ilyen helyzetbe kerülve balesetet szenvednek, vagy végleg elvesznek a gazdáiktól.

A felelősen gondolkodó kutyatulajdonos – ismerve saját állatát – előre tekint erre az időszakra, és tanácsot kér az állatorvostól, hogy milyen állatgyógyászati készítményekkel lehet megelőzni, illetve biztonságosan kezelni az ilyen stressz helyzeteket. Ne hagyjuk magára a rettegő kutyát! Mellettünk jobban biztonságban érzi magát. A kutyát zárt, védett helyen kell elhelyezni, ahonnan nem tud, és nem akar kitörni, és ahol nem tud kárt tenni magában és környezetében. Ne vigyük ki sétálni a petárdázások és hangoskodások időszakában!

A kutya előzetesen megtörtént microchipes jelölése abban a sajnálatos esetben is reményt nyújt az állat megtalálásához, ha mégis bekövetkezik a baj, és a kutya a hangoskodások hatására elmenekül otthonról.

Február 19-én hétfőn a rendelés továbbképzés miatt szünetel. 

Rendelés legközelebb február 20-án kedden 9 órától lesz.    

 

 

 

Rendelőnket megtalálja a facebookon is:

Plútó Állatorvosi Rendelő

Cím: 2100 Gödöllő, Szabadság út 97.

©2018 dr. Horváth Márk állatorvos, Plútó Állatorvosi Rendelő. Designed By Bright Staff