Cikkek

Tájékoztató az altatásos műtétekről

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A betervezhető, nem sürgősségi műtéti beavatkozásokat előzetes időpont-egyeztetés alapján végezzük. A műtétekre ugyanis föl kell készülnünk, be kell illesztenünk a rendelő napi munkarendjébe, össze kell hangolni a műtéthez szükséges személyzet (állatorvos, altatóorvos, asszisztens, állatápoló) munkaidejét. Tehát az állat tulajdonosának időpontot kell kérnie, ha úgy döntött, hogy kedvencét műtéti beavatkozásnak szeretné alávetni.

A műtéti altatás kockázatai

Nagyon kevés kivételtől eltekintve a háziállatokon a műtétet általános érzéstelenítésben, vagyis altatásban lehet elvégezni. A helyi érzéstelenítés önmagában nem alkalmazható, az állatokban kialakuló nem kívánatos stressz és félelemérzet miatt. Természetesen minden altatásban végzett beavatkozás magában rejt némi kockázatot. Ennek a kockázatnak a mértéke az egészséges állat esetében kisebb (például: fiatal macska ivartalanítása), beteg állat esetében azonban nagyobb (például: idős kutyánál az emlődaganat eltávolítása). A műtéti altatással járó kockázat tényét az állat tulajdonosának meg kell értenie, el kell fogadnia, illetve konkrét esetben kérheti az állatorvos véleményét a tervezett beavatkozás veszélyeiről. Az orvos szaktudása, rutinja, a műtéti körülmények és a műtét után a gazda figyelmes ápolása mellett a műtéti kockázatok minimálisra szoríthatók.

Minden altatás előtt az állatorvos megvizsgálja beteget az altatás biztonságossága szempontjából. Ezzel együtt előfordulhat, hogy bizonyos egészségügyi problémák rejtve maradhatnak. Az altatás megterheli a vérkeringést, a szívműködést, a tüdőt és a légzőszerveket. Javasoljuk a műtét előtt az állat vér- és vizeletvizsgálatát is elvégeztetni. Az állatorvos a műtétről elsődlegesen egészségügyi szempontból ad tájékoztatást, az egyéb szempontokat (érzelmi, szociális, anyagi, kockázati tényezők, utógondozás, szállítás) a tulajdonosnak kell mérlegelnie. Ezután tud határozni a műtétről, aminek elvégzésére felkérheti az állatorvost. A műtét kapcsán fölmerülő várható költségeket érdemes előre egyeztetni az állatorvossal. Fontos tudni, hogy nem minden esetben számolható ki előre pontosan a műtéti beavatkozás költsége (például: egy kutya hasüregének diagnosztikai föltárása).

Az állat felkészítése a műtétre

A műtét tervezett időpontja előtt 12 órával az állat elől el kell venni az eleséget, ezután már nem ehet semmit.A műtét tervezett időpontja előtt 12 órával az állat elől el kell venni az eleséget, ezután már nem ehet semmit. Ez azért fontos, mert ha nem üres a gyomra, akkor az altatással együtt járó hányinger, öklendezés akár félrenyeléshez, fulladáshoz is vezethet. Vizet a koplaltatás során az állat ihat, azt az utolsó 3 órában kell elvenni előle. Mielőtt a rendelőbe bevezetnénk az állatot (kutya esetében), feltétlenül sétáltassuk meg, hogy lehetősége legyen a széklet- és vizeletürítésre. Az izgalom az állatok ilyen irányú szükségletét fokozza, ezért fontos a gazdának erre előre gondolnia. Az állatot a műtétet megelőzően parazita elleni kezelésben kell részesíteni, tehát védeni kell a bélférgek és külső élősködők (bolha, atka, kullancs, szőrtetű) ellen. Az ilyen jellegű fertőzöttség kizárja a műtét végrehajtását. A műtét utáni ébredés idejére az állatot alá kell párnázni, ehhez nagy segítséget nyújt, ha a gazda magával hoz a műtétre egy tisztára mosott takarót, amit erre a célra felhasználhatunk. Eleséget nem szükséges hozni, mivel az operáció körüli időben tilos az etetés.

A műtét menete

Az állat bódulása után megkezdjük a műtétre való előkészítését.A műtét a bódítással veszi kezdetét. Ilyenkor csak egy tűszúrást érez az állat, ami után hamarosan elveszti az eszméletét és a műtét végezetéig nem nyeri vissza a tudatát. Tehát a műtét fájdalommentes, az állat közben nem érez semmiféle fájdalmat. Erről az altatószerek mellett külön fájdalomcsillapítók adagolásával is gondoskodunk.

A gazdának az állat bódulása után el kell hagynia a kezelő helyiséget. Mindezt annak érdekében, hogy az orvos kizárólag a műtét tökéletes és mielőbbi kivitelezésére tudjon összpontosítani, illetve csak így lehetséges biztosítani a műtéthez szükséges higiéniai feltételeket. A felmerülő kérdések megbeszélésére a műtét előtti vagy utáni időpontban van lehetőség.

Az állat bódulása után megkezdjük a műtétre való előkészítését. Minden esetben véna-kanült ültetünk be, hogy a megfelelő infúziós oldatot beadhassuk, és a fájdalomcsillapítás, altatás erőssége intravénás módon is szabályozható legyen. A műtét során altatógázzal, altatógép segítségével biztosítjuk az általános érzéstelenítést, ehhez előzetesen légcsőtubust helyezünk az állat légcsövébe. Így lehetővé válik a tiszta oxigéngázzal való lélegeztetés, ami sokkal biztonságosabbá teszi az altatást. Ezzel egy időben a műtéti bőrterületet leborotváljuk, letisztítjuk, lefertőtlenítjük.

Állatorvosi műtét

Ezek után kerül át az állat a műtőbe, ahol a műtőasztalon rögzítjük, a műtéti területet izoláljuk és sterilizáljuk, annak érdekében, hogy a szükséges beavatkozást végrehajthassuk rajta. Közben az altatás mélységét és a fájdalomcsillapítást folyamatosan kontrolláljuk, szabályozzuk, a vérkeringést és a szív munkáját a megfelelő infúziós oldat adagolásával támogatjuk. A műtétet steril eszközökkel, egyszer használatos műtéti kesztyűk, sebvarró fonalak, tűk, izoláló kendők, tamponok felhasználásával végezzük el. Közben az állat megfelelő testhőmérsékletét melegítőpárna segítségével tartjuk fönn, a higiéniai körülményeket betegalátétek felhasználásával javítjuk. A műtéti seb zárása után az állatot letisztogatjuk, ébredését felügyeljük, levesszük az altatógépről és az erre a célra kialakított őrző ketrecben helyezzük el, ahol a teljes ébredéséig tartózkodik, amit figyelemmel kísérünk, és ha bármiféle rendellenességet tapasztalunk, azonnal képesek vagyunk segíteni. Tehát a műtét után a teljes ébredésig a rendelőben marad az állat, csak ez után lehet hazavinni, amikor már biztonságosan szállítható és életfunkciói rendeződtek. Ez általában a műtétet követő napon válik lehetővé.

Mire figyeljünk a műtét után?

A hazaszállítás után, otthon nagyon fontos odafigyelni a műtéti seb védelmére, elsősorban arra, hogy az állat ne nyalogassa. Erre a célra jól bevált megoldás a műtéti védőgallér viselése, amit már a rendelőben fölhelyezünk az állat nyakára. Ezt a varratszedésig hordatni kell az állattal, aminek az időpontja általában tíz nap és két hét között van, az állatorvos meghatározása szerint. A lábadozó betegnek nyugalmat kell biztosítani, megfelelő hőszigetelt, száraz pihenőhelyet kell kialakítani számára. Nem szabad másik állat zaklatásának kitenni vagy megterhelő fizikai aktivitásra késztetni. A műtét utáni napokban fájdalomcsillapító tabletták adása szükséges, ezeket szintén a rendelőben adjuk ki. Ha a gyógyulás során bármiféle rendellenességet tapasztalnak, azt fontos azonnal jelezni az állatorvosnak.

Február 19-én hétfőn a rendelés továbbképzés miatt szünetel. 

Rendelés legközelebb február 20-án kedden 9 órától lesz.    

 

 

 

Rendelőnket megtalálja a facebookon is:

Plútó Állatorvosi Rendelő

Cím: 2100 Gödöllő, Szabadság út 97.

©2018 dr. Horváth Márk állatorvos, Plútó Állatorvosi Rendelő. Designed By Bright Staff